Resepi Pilihan
Ikan Baung Masak Lemak Tempoyak
BAHAN-BAHAN
• 1 ekor ikan baung
• 6 mm kunyit
• 3 ulas bawang merah
• 2 tangkai cili merah
• 4 biji cili hijau
• 1 batang serai (dititik)
• 1 helai daun kunyit
• 1/2 biji santan kelapa
• 1 keping asam gelugur
• 2 sudu tempoyak
• 1 tangkai cili merah } untuk hiasan
• Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA:
1. Bersihkan ikan dan ketepikan.
2. Tumbuk kunyit kering, bawang dan cili merah hingga lumat.
3. Campurkan bahan yang telah ditumbuk tadi dengan santan, serai, daun kunyit dan asam gelugur di dalam periuk.
4. Kemudian, masak sehingga mendidih, kacau sekali-sekala.
5. Masukkan tempoyak dan biarkan sehingga mendidih lagi, masukkan telur ikan yang dipotong dua bersama cili hijau.
6. Masukkan garam dan biarkan seketika sebelum angkat.
7. Sedia dihidangkan.
...........................................................................
Catatan :- Megat Terawis =P
"Like Facebook Page : http://www.facebook.com/pages/GuRiNdAm-RaSa/202342826515715
Tiada ulasan:
Catat Ulasan