SUP SIRIP IKAN YU...wahhh,antara makanan kesukaan MT. mula mula makan dulu time 'dinner' tema cina ni, rasa loya pun ada,macam tak masuk & lepas je tekak nak telannya. Tapi tu mula-mula je la, lepas tu dua tiga kali tmbah la..hehehe
Nak taw camne nak wat sup ni?Jom..sapa yg wat sedap tu,hulur-hulur la sikit:P
bahan-bahan untuk membuat Sup Sirip Ikan Yu:
2 Sudu besar Minyak Bijan
4 biji Cendawan Cina dihiris
9 sukatan cawan stok ayam
4 Aun sirip tiruan buatan agar-agar
8 aun isi dada ayam- dihiris
8 aun isi ketam
1 biji telur-putih shj
11/2 sudu besar kicap soya
1 sudu kecil perasa ikan
11/2 sudu tepung jagung (dicampur dengan stok ayam)
Cara memasak Sup Sirip Ikan Yu
2 Sudu besar Minyak Bijan
4 biji Cendawan Cina dihiris
9 sukatan cawan stok ayam
4 Aun sirip tiruan buatan agar-agar
8 aun isi dada ayam- dihiris
8 aun isi ketam
1 biji telur-putih shj
11/2 sudu besar kicap soya
1 sudu kecil perasa ikan
11/2 sudu tepung jagung (dicampur dengan stok ayam)
Cara memasak Sup Sirip Ikan Yu
- Masukkan stok ayam kedalam sup bersama air sebelum mendidih .
- Kemudian masukkan pula campuran tepung jagung hingga pekat.
- Selepas itu masukkan cendawan cina dan isi dada ayam serta isi ketam kedalam periuk.
- Selesai diaduk masukkan minyak bijan dan perasa ikan kedalam masakan.
- kacau putih telur terlebih dahulu sehingga halus sebelum mencampurkan kedalam bahan lain.
- Masukkan pula sirip tiruan.
- Akhir sekali tambahkan kicap soya dan kacau hingga sesuai rasanya
- Hidangkan Sup Sirip Ikan yu bersama teh cina...
Terima Kasih Pada Sumber2 Tertentu..
Selamat Mencuba
kredit~ syok.org
...................................................................................................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan