Terbaik Sepanjang Minggu

Ahad, 30 Disember 2012

[GR RESEPI] SUP SIRIP IKAN YU



SUP SIRIP IKAN YU...wahhh,antara makanan kesukaan MT. mula mula makan dulu time 'dinner' tema cina ni, rasa loya pun ada,macam tak masuk & lepas je tekak nak telannya. Tapi tu mula-mula je la, lepas tu dua tiga kali tmbah la..hehehe

Nak taw camne nak wat sup ni?Jom..sapa yg wat sedap tu,hulur-hulur la sikit:P

bahan-bahan untuk membuat Sup Sirip Ikan Yu:

2 Sudu besar Minyak Bijan
4 biji Cendawan Cina dihiris
9 sukatan cawan stok ayam
4 Aun sirip tiruan buatan agar-agar
8 aun isi dada ayam- dihiris
8 aun isi ketam
1 biji telur-putih shj
11/2 sudu besar kicap soya
1 sudu kecil perasa ikan
11/2 sudu tepung jagung (dicampur dengan stok ayam)


Cara memasak Sup Sirip Ikan Yu


  • Masukkan stok ayam kedalam sup bersama air sebelum mendidih .
  • Kemudian masukkan pula campuran tepung jagung hingga pekat.
  • Selepas itu masukkan cendawan cina dan isi dada ayam serta isi ketam kedalam periuk.
  • Selesai diaduk masukkan minyak bijan dan perasa ikan kedalam masakan.
  • kacau putih telur terlebih dahulu sehingga halus sebelum mencampurkan kedalam bahan lain.
  • Masukkan pula sirip tiruan.
  • Akhir sekali tambahkan kicap soya dan kacau hingga sesuai rasanya
  • Hidangkan Sup Sirip Ikan yu bersama teh cina...


Terima Kasih Pada Sumber2 Tertentu..
Selamat Mencuba


kredit~ syok.org
...................................................................................................

Catatan :- Megat Terawis =P "Like Facebook Page : http://www.facebook.com/pages/GuRiNdAm-RaSa/202342826515715

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...